Zelfmaken

Zelf maken: hangers voor luchtplantjes

Luchtplantjes of tillandsia zijn de laatste jaren razend populair. Ze zijn dan ook erg bijzonder: de plantjes hebben geen wortels en hebben dus ook geen potgrond nodig om te overleven. Dat maakt ze heel geschikt voor allerlei decoratieve toepassingen. Ik toon je vijf makkelijke en originele manieren om je luchtplantjes op te hangen.

Goed omkaderd

Vul eens een kader met lucht-plantjes in plaats van met een foto! Neem hiervoor een kader die voldoende diep is, met een plat exemplaar lukt het niet. Verwijder de achterkant en het glas uit je kader. Knip uit flexibel kippengaas (te koop in de doe-het-zelfzaak) een stuk dat iets groter is dan je kader, zodat het goed vast blijft zitten als je het erin steekt. Gebruik tape, lijm of nagels om het kippengaas op zijn plek te houden. Tip: je kunt het stuk gaas eerst spuiten in dezelfde kleur als je muur zodat het minder opvalt. Steek nu een aantal luchtplantjes door de gaten in het kippengaas. Je kunt veel variatie in je kader brengen door plantjes met verschillende kleuren, groottes en vormen af te wisselen. Hang je kader op of zet hem op je kast. Ook heel tof om cadeau te doen!

Ontvang je graag elk seizoen leuke en haalbare DIY's in je mailbox? Schrijf je dan in voor Tips voor een groene thuis.

Luchtige cirkels

Neem een stuk metaaldraad (uit de doe-het-zelfzaak) van ongeveer 1 meter lang en plooi het een aantal keer rond een pot of fles, zodat je verschillende min of meer even grote cirkels krijgt. Gebruik een tangetje om de twee uiteinden van de metaaldraad met een haakje aan elkaar vast te maken (knip de draad indien nodig bij). Bind een stukje natuurtouw, lint of etalagedraad rond de cirkels en bevestig aan de muur of het plafond. Leg je luchtplantje in de hanger en klaar! Hang een aantal van deze cirkels, eventueel met verschillende grootte, samen voor een speels effect.

Wandelende tak

We wandelen wat af tegenwoordig dus kijk tijdens een van je tochten eens uit naar een mooie, stevige tak. Die kun je namelijk gebruiken om luchtplantjes op te bevestigen. In de natuur groeien die trouwens ook op bomen. Gebruik hiervoor doorzichtig lint of een druppeltje neutrale (niet-giftige) lijm. Mag het iets meer zijn, dan kun je hier en daar nog wat mos of andere decoratie toevoegen. Hang je tak met luchtplantjes aan de muur, of leg hem op een plek waar hij in het oog springt.

(H)outstanding

Eenvoudig en mooi, deze houten muurhanger! Je kunt de houten vormen zelf maken als je het nodige gereedschap in huis hebt, maar oneindig veel makkelijker is om ze gewoon te kopen en dan te beschilderen met een kleur en patroon naar keuze. Luchtplantje eraan vastbinden en ophangen maar!

Iets voor jou? Dan heb ik goed nieuws want ik heb een aantal doe-het-zelfdozen klaarliggen. Die bestaan uit een zeshoek of cirkel in bamboehout, verf, lint en een kleefstrip. Je kunt er ook een luchtplantje bij nemen als je dat nog niet in huis hebt. Bestellen kan via deze link.

Glashelder

Voor deze supersnelle DIY heb je een paar lege glazen potten nodig, bv. confituurpotten. Daar steek je telkens een luchtplantje in, eventueel met wat zand, keitjes of schelpjes op de bodem. Dan bind je rond elke pot een stukje natuurtouw, dat je bevestigt aan een haakje in de muur. Wil je het jezelf nog makkelijker maken, dan  kun je de potjes ook gewoon op de kast zetten.